رطوبت سنج
معمولا در آزمایشگاه ها از این دستگاه برای اندازه گیری میزان رطوبت جو استفاده می کنند. رطوبت سنج ها از تجهیزات آزمایشگاهی و اغلب با تکیه بر اندازه گیری های کمیتی دیگر مانند فشار، دما، تغییر مکانیکی یا الکتریکی و حجم یک ماده به همان شکل که رطوبت جذب می شود کار میکند.
انواع رطوبت سنج های دیجیتال
۱- دیجیتال رومیزی:
دستگاه دیجیتال رومیزی یا ثابت، با قابلیت نصب بر روی دیوار (دیواری) و یا استفاده به صورت رومیزی (Desktop)، جهت اندازه گیری رطوبت و دما در یک محیط محصور، نظیر آزمایشگاه و یا بیمارستان و دفتر کار یا محیط کاری در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا این دستگاه ها به سنسورهای سر خود مجهز بوده و قابلیت کالیبره در بعضی از سنسورها وجود ندارد.
۲- دیجیتال صنعتی و حرفه ای:
در برخی مدلهای صنعتی و حرفه ای رطوبت سنج، امکان کالیبره سنسورهای دما و رطوبت دستگاه وجود دارد. همچنین در برخی مدلهای این دستگاه امکان ثبت بیشترین و کمترین مقدار و یا تنظیم ست پوینت برای آلارم در نظر گرفته شده است. با توجه به نوع پراب می توان این دستگاه های آزمایشگاهی را به دو دسته «پراب سرخود» و «پراب جدا» تقسیم کرد.
۳- رطوبت سنج جامدات:
دستگاهی که میزان رطوبت جامداتی همچون خاک ، گچ ، چوب ، کاغذ و بتون را اندازه گیری می کند و به آن جامدات و یا نم سنج می گویند. نم سنج ها به دو دسته تقسیم می شوند :
- پراب مخرب (نفوذی): با پراب مخرب رطوبت اجسام را به وسیله پرابی پین مانند اندازه گیری می کند . بدین صورت که پین ها را مستقیما داخل جسم فرو (۵ میلی متر) می کنند و پس از اندازه گیری به صورت نموداری و یا عددی بر روی دستگاه نمایش داده می شوند.
- پراب غیر مخرب (غیر نفوذی ): سنجش رطوبت جامدات با پراب غیرمخرب به صورت آلتراسونیک عمل اندازه گیری را انجام می دهد.